Blijde verwachting

maart 24, 2016 Miranda Loonstra No comments exist

Er verschijnt een streepje op het venster en vervolgens het tweede streepje. Verbluft kijk ik naar het schermpje. Na een miskraam, griep en maar niet kunnen herstellen, zwanger. Ik kijk nogmaals naar het schermpje, het is werkelijk waar. Er breken spannende tijden aan. De eerste controle bij de verloskundige komt, vanwege mijn leeftijd, de onvermijdelijke vraag: “Willen jullie de combinatietest laten doen?’ We twijfelen, maar ergens is er een vaag gewoel dat we het wel moeten doen.

Na de test worden we door de verloskundige gebeld, of we even langs willen komen. Ons kindje heeft een kans van 1 op 5 dat het een kindje met Down is. Het nieuws komt binnen. De wereld staat even stil, terwijl mijn emoties overuren maken. Dit is niet een verhoogde kans, dit is een grote en reële kans. Dan naar het ziekenhuis voor de NIP-test. De test is nauwkeuriger en geeft aan hoe groot de kans is dat ons kindje Down heeft. De periode van wachten breekt aan, terwijl in mijn buik van alles gebeurt. Dan breekt de dag aan van de uitslag. Uit de test is gekomen dat het voor 99% zeker is dat we een kindje hebben met het syndroom van Down en er wordt aanbevolen om een vruchtwaterpunctie te doen. De afspraak wordt meteen gemaakt.

We lezen de informatie op het internet, zorgvuldig geselecteerd, meningen gescheiden van feiten. Want wanneer je zwanger bent van een kindje met Down, dan heeft de hele wereld daar een mening over. We besluiten een punctie te laten doen, laten we die ene procent er dan ook maar tegenaan plakken. Eenmaal in het ziekenhuis blijkt dat een punctie niet mogelijk is, we zullen een vlokkentest moeten laten doen. En terwijl we naar de balie lopen kijken we elkaar aan, zeggen niets en lopen vervolgens zonder afspraak het ziekenhuis weer uit. Dit is ons kind en we willen het risico niet lopen.

Op kerstavond wordt onze kleine vent geboren. Een prachtig mannetje dat het fantastisch doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *